Netneutraliteit

Netneutraliteit: Gaan we in de file staan op internet?

Online Reacties uitgeschakeld voor Netneutraliteit: Gaan we in de file staan op internet?

Je kent het wel, na een lange dag op je werk in de auto stappen om naar huis te gaan. Alleen met jou nog honderden duizenden anderen. Resultaat: Filevorming.

Op het internet werkt het niet veel anders. Alleen dan de hele dag door. Miljoenen mensen die tegelijkertijd surfen, vaak naar de zelfde websites. Hoe komt het dan toch dat ons internet daar niet slomer op wordt? Het antwoord is simpel: Netneutraliteit. Netneutraliteit is in Nederland wettelijk vastgelegd en houdt in dat elke site met dezelfde snelheid en kwaliteit kan worden geraadpleegd.

In de Verenigde Staten is staat Netneutraliteit niet vast en woed er een hevige discussie. De overheid daar wilt Netneutraliteit namelijk compleet aan banden leggen en providers het recht geven meer geld te vragen van bedrijven die meer en sneller internet willen gebruiken. Denk hierbij aan bedrijven als Netflix. Dat betekent dat deze bedrijven kunnen betalen voor een snellere website, een soort “eigen snelweg”. Hoewel dit niet gek klinkt betekent het ook dat kleinere bedrijven of particulieren die de nieuwe snelweg niet kunnen betalen op de oude weg zullen moeten blijven rijden, waarop de snelheidslimiet omlaag zal worden bijgesteld. Dit geldt dus ook voor jonge startups en ondernemingen die profiteerden van de netneutraliteit. Het filmpje hieronder legt de situatie duidelijk uit.

Hoewel netneutraliteit in Nederland wettelijk staat vastgelegd geeft dit natuurlijk geen 100% garantie voor de toekomst. Wetten kunnen namelijk opengebroken worden. Gaan wij in de toekomst in de file staan op internet?

Pin It

» Online » Netneutraliteit: Gaan we in de...
On 17 september 2014
By
, , , , , , , , ,

«